Forskningsnyheter mars

Här hittar du återigen en samling av upptäckter och utveckling av forskning från Sverige och världen som Forskningspanelen har samlat ihop och sammanfattat de senaste månaderna. Nedan finner du ett urval av artiklar att läsa. Trevlig läsning! 
LITEN ANTIKROPP GER SKYDD MOT INFLUENSA

 Forskare har lyckats mota en rad influensavirus i en studie på möss. Upptäckten av en liten skyddande molekyl kan vara ett steg mot bättre behandling och bredare vaccin även för människor. 

Molekylen binder till en del av virusets ytprotein som är gemensam för flera influensatyper, däribland fågelinfluensa och vanliga virus som drabbar människor. När möss behandlades med molekylen kunde de stå emot infektion.  

Upptäckten kan framöver bidra till ett skydd under aktiva infektioner och bana väg för vacciner som omfattar flera varianter av influensa. Men innan nya behandlingar kan bli aktuella för människor återstår många tester. 

Intresserad av att läsa mer? Klicka på länken nedan för att läsa hela artikeln: Liten Antikropp ger skydd mot influensa – Forskning.se

 

ÅLDER PÅVERKAR EFFEKT AV HORMONBEHANDLING VID BRÖSTCANCER

Idag får alla kvinnor med östrogenkänslig bröstcancerhormonbehandling, men har alla nytta av den? En studie visar att behandlingen minskar risken för återfall hos kvinnor i klimakteriet. För yngre kvinnor är effekten över tid inte lika tydlig. 

I Sverige drabbas ca 9 000 kvinnor av bröstcancer varje år. De flesta har så kallad hormonkänslig bröstcancer. Det innebär att tumören är beroende av det kvinnliga könshormonet östrogen för att kunna växa. Efter kirurgi behandlas kvinnorna därför med läkemedel som dämpar hormonet i kroppen. 

Effekterna av dessa hormondämpande läkemedel påverkar av vilka egenskaper tumören har. Studien visar att kvinnor med så kallade högrisktumörer hade sämre skydd mot metastaser – oavsett om de genomgått klimakteriet eller inte. Kvinnor med lågrisktumörer efter att mensen upphört hade däremot nytta av hormonbehandling i 20 år eller mer. 

 

Om du vill läsa mer kan du klicka på länken här: Ålder påverkar effekt av hormonbehandling vid bröstcancer – Forskning.se

 

ASTMA OCH ALLERGI KAN BERO PÅ MODERKAKA

Förändringar i moderkakan kan öka risken att barn tidigt utvecklar astma och allergier. Det visar en studie från Örebro universitet.  

Om det finns en inflammation i fosterhinnor och moderkaka, har barn som föds för tidigt cirka tre gånger så hög risk att drabbas av astmarelaterade problem. Detta gäller utöver den ökade risken för lungsjukdom som är kopplad till för tidig födsel. 

Dock behövs det mer forskning för att kunna se om denna typ av inflammation är ett direkt eller indirekt samband till att barn senare utvecklar astma eller allergier, men det ses som en rimlig förklaring. Forskarna menar att det kan trigga en inflammation som stannar kvar i fostret och riskerar att skada barnets lungor eller påverka immunsystemet även efter födseln. 

 

För att läsa mer, klicka på länken här: Astma och allergi kan bero på moderkakan – Forskning.se

 

PROTEIN OCH STYRKETRÄNING BRA FÖR ÄLDRES MUSKLER

Alla tjänar på styrketräning! Styrketräning plus intag av aminosyror kan hjälpa även äldre att behålla muskelmassa och funktion. Det visar en studie av muskulaturen där tio yngre och tio äldre friska män fick göra ett intensivt styrketräningspass för benen. Efter träningen fick de dricka en dryck med essentiella aminosyror (motsvarade ungefär tre ägg eller fem deciliter mjölk). 

 Det visade sig att musklernas förmåga att bilda nya proteiner fanns hos både de yngre och de äldre. Resultaten kan delvis förklaras av att de äldre deltagarna i studien var fysiskt aktiva två till tre gånger per vecka, enligt forskarna vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.  

Detta är goda nyheter för den som vill bevara muskelmassa och funktion även vid stigande ålder. Styrketräning ger snabba muskelfibrer, som är avgörande för att snabbt utveckla kraft. Till exempel för att parera ett fall eller gå i trappor. 

 

Intresserad av att läsa mer? Klicka på länken här: Protein och styrketräning bra för äldres muskler – Forskning.se

 

AI BÄTTRE ÄN MÄNNISKAN PÅ ATT HITTA ARYTMI

Patienter med oregelbunden hjärtrytm, yrsel eller svimningar kan behöva göra ett långtids-EKG. Men det är en tidskrävande process som kräver mycket resurser och tar flera timmar eller dagar. Därför har forskare undersökt om man kan ta hjälp av AI för att analysera långtids-EKG.  

I en internationell studie gjord av forskare från bland annat Lunds universitet lät man en specialutvecklad AI-algoritm, DeepRhythmAI, analysera samma EKG-data som redan granskats av mänskliga tekniker.  

Resultatet visar att AI är överlägset bättre än människor på att upptäcka arytmier.  AI-algoritmen missade bara 0,3 procent av fallen med allvarlig arytmi, jämfört med 4,4 procent när människor gjorde analysen. Det är ett 14 gånger bättre resultat av AI. 

 

Klicka på länken för att läsa mer av denna artikel: AI bättre än människan på att hitta arytmi – Forskning.se

 

 

MÖRK CHOKLAD KAN HJÄLPA TILL ATT MINSKA RISKEN FÖR TYP 2-DIABETES

Att äta minst fem portioner mörk choklad i veckan kan minska risken för typ 2-diabetes med 21 %. 

Dessa resultat kommer från en 30-årig studie av över 192 000 vuxna, genomförd av Harvard T.H. Chan School of Public Health. Fördelarna är kopplade till mörk choklads höga halt av polyfenoler, som vanligen hjälper till att förbättra ditt blodsocker och dina blodfetter, som kan förbättra insulinkänsligheten.  

Å andra sidan ger vanlig mjölkchoklad inget sådant skydd och är istället kopplad till viktökning. Måttlighet är nyckeln för att få fördelarna utan att överkonsumera. 

Klicka på länken för att läsa mer av denna artikel: Choklad lika bra som medicin – Diabetesportalen, Lunds Universitet

 

ANDELEN UNGA VUXNA MED HÖGT BLODTRYCK HAR FÖRDUBBLATS PÅ 20 ÅR

Statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndigheten visar att allt fler unga vuxna uppger att de har högt blodtryck. Utvecklingen oroar forskare, eftersom högt blodtryck är den vanligaste orsaken till för tidig död i hjärt-kärlsjukdom. 

Mellan 2004 och 2024 har andelen unga vuxna i åldrarna 16–29 som rapporterar att de har högt blodtryck fördubblats, från 2,7 procent till 5,5 procent. Utvecklingen oroar forskare, eftersom högt blodtryck är den vanligaste orsaken till för tidig död i hjärt-kärlsjukdom. 

“Det är jätteviktigt att även unga människor mäter blodtrycket. Eftersom högt blodtryck i sig inte ger några symtom är blodtrycksmätning enda sättet att upptäcka det innan det leder till en stroke eller hjärtinfarkt”, säger Mattias Brunström, läkare och forskare vid Umeå universitet. 

Även bland befolkningen i stort har andelen med högt blodtryck stigit de senaste årtiondena. 38 procent av svenskarna har högt blodtryck. “Det här är inte bara ett sjukvårdsproblem, utan ett samhällsproblem.” 

 

Intresserad av att läsa mer? Klicka på länken för att läsa hela artikeln: Andelen unga vuxna med högt blodtryck har fördubblats på 20 år – Hjärt-Lungfonden.se

EN NY ERA FÖR PATIENTER MED ASTMA

”Vilken astmatyp har du?” Det blir en allt viktigare fråga när forskarna letar markörer i kroppen hos patienter med svårbehandlad astma. Målet är att se vilka som kan bli hjälpta av de nya biologiska mediciner som numera skänker hopp åt människor med astma. 

De biologiska läkemedel som i dagsläget är godkända för astma hjälper just människor med riktigt svårbehandlad astma. Medicinerna har lite olika funktion och verkar genom att blockera vissa inflammatoriska signalämnen i kroppen. Därför är det viktigt för läkaren att veta typen av astman för att kunna ge rätt medicin som påverkar den typen av astma som ska behandlas. 

Förhoppningen är också att kunna hitta fler biomarkörer för den allergiska och den eosinofila astman med mål att kunna identifiera varje typ av astma-inflammation och ge rätt behandling mot varje enskild patient. 

 

Klicka på länken för att läsa hela artikeln: En ny era för patienter med astma – Astmaoallergiforbundet.se

 

EHLERS-DANLOS SYNDROM – LÄKARE EFTERLYSER STÖD KRING KOMPLEX DIAGNOS

Kunskap saknas i primärvården för att hjälpa den patientgrupp som misstänks ha någon form av bindvävssjukdomen Ehlers-Danlos syndrom (EDS). Symptomen är komplexa då bindväv finns i hela kroppen, samtidigt saknas specialister på dessa tillstånd. 

Ehlers-Danlos syndrom (EDS) och systerdiagnosen hypermobilitetspektrumstörning (HSD) är en grupp genetiska bindvävssjukdomar där ett par varianter på senare år har visat sig betydligt vanligare än man tidigare trott. 

Läkarna har svårt att hitta rätt stöd vid diagnosisering av patienter, något som är viktigt att få bukt på. Ordförande Birgitta Larsson Lindelöf på EDS Riksförbund menar på att vården på sikt behöver organiseras om och etablera specialistområde och specialister på bindvävssjukdomar. 

Vill du veta mer? Klicka på länken för att komma till artikeln: Ehlers Danlos syndrom – Läkare efterlyser stöd kring komplex diagnos – DN.se