I våras skickade Tommy, 77 år, en intresseanmälan för att delta i en av Forskningspanelens studier via ett inlägg på Facebook. Nu är han i processen att kunna delta i KOL-studien och hjälpa till i klinisk forskning. Tommy är väldigt tacksam över att kunna vara till hjälp och han anser att hela processen varit väldigt positiv. Han trycker även på att det bör skickas mer resurser och pengar till forskning i Sverige och runtom i världen.
Anmälde sitt intresse via Facebook
Det var på nätet som Tommy fick upp ett marknadsfört inlägg om att Forskningspanelen sökte deltagare till en studie om KOL. Syftet med studien är att studera effekten av ett nytt biologiskt läkemedel med förhoppning att det kan minska risken för förvärring av själva sjukdomen. “Jag ser positivt till forskning och såg det som en väldig fördel att kunna bidra med något till Forskningspanelen och klinisk forskning.”
Ganska snabbt fick Tommy kontakt via telefon med vår sjuksköterska Maja, där han fick svara på ytterligare frågor som sedan ledde till en fysisk undersökning med läkare på en privat klinik i Göteborg. Enligt Tommy var det en väldigt positiv konversation, och fick bra med information igenom alla stegen som Tommy är väldigt tacksam för.
Första testerna
Direkt när Tommy kom till kliniken i Göteborg så gick han igenom en rad olika tester. Vid första besöket fick han ge blod för att undersöka sina nivåer och sen röntgades Tommy för att undersöka sina hjärta och lungor.
“Första gången fick jag lämna blodprov och efter det så fick jag också röntga hjärtat och lungorna hack i häl. Fått sedan skickat ytterligare remisser för mer kontroller. Jag fick tider snabbt på Sahlgrenska.”
Tommy menar att detta har varit en riktigt positiv upplevelse. Han vill vidarebefordra det till andra att “det är ett väldigt plus för en egen del och för forskningen. Nya mediciner som hjälper en bättre och tar världen framåt.” Med dessa undersökningar har Tommy även fått börja använda spirometer för att utvidga lungorna och fått andra mediciner såsom kortison och antibiotika mot infektioner. “Jag känner mig frisk, så frisk som man kan bli.” Tommy nämner också att han har fått tillgång till nyare mediciner. Eftersom han har haft KOL väldigt länge, är det ett plus med att få nya och bättre mediciner och att det finns hjälp att få med övningar.
I väntan på att gå med i studien
För närvarande väntar Tommy på svar om han kan delta i studien eller inte. Eftersom Tommy har lite fler sjukdomar än bara KOL var han tvungen att gå igenom flera extra tester för att se över hans hälsotillstånd. Om läkarna anser att Tommys andra sjukdomar inte kommer påverka resultaten för processen i den kliniska studien kommer Tommy med stor sannolikhet kunna delta i studien.
“Jag vet inte än om jag kommer komma med i den kliniska studien, för de måste kolla min njure och sen se över hur det är med mina tidigare lymfkörtlar. Om detta fixar sig så kan jag fortsätta med studien.”
Tommy ser själv positiv på denna process, och har ingen ånger för att ha sökt om han inte kommer med i studien. Han menar att det är viktigt att delta i klinisk forskning om man har möjlighet till det. “För det gynnar en själv och dagens forskning” förklarar Tommy.
“Med hela mitt hjärta vill jag rekommendera andra som står och funderar över att gå med i en studie att de ska göra det.”
Om du vill läsa fler artiklar om våra medlemmar och om klinisk forskning så bli medlem på Forskningspanelen kan du klicka på denna länk för att registrera dig hos oss: