6 myter om klinisk forskning

Har du någonsin hört talas om forskningsprojekt och kliniska studier och tänkt: ”Det låter spännande, men är det inte riskabelt?” eller ’Hur fungerar det egentligen?’.

Har du någonsin hört talas om forskningsprojekt och kliniska studier och tänkt: ”Det låter spännande, men är det inte riskabelt?” eller ’Hur fungerar det egentligen?’.  

Det finns många myter och missuppfattningar om klinisk forskning, men oroa dig inte – vi har samlat de 6 viktigaste och gjort det enkelt för dig att förstå! 

I den här artikeln tar vi itu med de vanligaste myterna om att delta i forskningsprojekt och ger dig de fakta du behöver i denna översikt över myter och fakta. Så om du vill veta om du kan få placebo utan att veta om det, om prövningar är säkra eller hur du kan ta reda på om en prövning är något för dig – läs vidare! Vi har tagit fram svaren. 

 

MYT: ”Om jag vill delta i ett kliniskt forskningsprojekt kommer jag inte att få veta något om det eller om behandlingen.”

FAKTA: Forskarna får inte ge dig någon behandling alls under din medverkan i ett kliniskt forskningsprojekt förrän du förstår vad som kommer att hända. Innan du samtycker till att delta kommer teamet bakom projektet att förklara hela processen för dig. Du kan ställa frågor om allt, t.ex. om vilken behandling du kommer att få, vad som kommer att hända vid besöken, vilka risker och fördelar som finns och hur länge projektet kommer att pågå. Detta kallas ”informerat samtycke” och du kommer att få all information i ett dokument som du kan ta dig tid att läsa innan du bestämmer dig. 

Det viktigaste är att du känner dig bekväm innan du säger ja! – och du kan återkalla ditt samtycke när som helst om du ändrar dig om att delta. 

 

MYT: ”Jag kan delta i vilket kliniskt forskningsprojekt som helst.”

FAKTA: Varje kliniskt forskningsprojekt har vissa krav på vem som kan delta. Forskarna kanske till exempel bara söker personer med en viss ålder, ett visst kön eller en viss sjukdom. Dessa krav är till för att säkerställa att studien ger så korrekta resultat som möjligt och är så säker som möjligt. Du kan läsa om kraven i det dokument som du får innan du tackar ja till att delta. 

 

MYT: ”Kliniska forskningsprojekt är farliga. Jag är inte skyddad om jag deltar.”

FAKTA: Även om det kan finnas risker finns det mycket specifika regler för ett kliniskt forskningsprojekt. Experter från hälsovårdsmyndigheter och den nationella forskningsetiska kommittén utvärderar forskningsprojekt för att säkerställa att de är etiskt sunda och skyddar deltagarna i studien. Planen för varje projekt granskas för att se till att det är så säkert som möjligt. De kan till och med stoppa forskningsprojektet om de anser att det är för farligt.  

Läkarna övervakar också din hälsa under hela forskningsprojektet, och du kan avbryta när som helst om du inte längre vill delta. Alla potentiella risker kommer att förklaras för dig innan du går med på att delta. 

 

MYT: ”Jag kommer inte att ha nytta av en klinisk studie.”

FAKTA: Om du har ett kroniskt tillstånd kan behandling i en klinisk studie faktiskt få dig att må bättre eller bli bättre. I många kliniska studier testas nya behandlingar som ännu inte är tillgängliga för allmänheten. Vissa av dessa behandlingar kan hjälpa dig mer än de som redan finns tillgängliga, men det är också möjligt att behandlingen inte fungerar. 

Ibland kan du få en placebo – en behandling som inte har någon medicinsk effekt – men du kommer alltid att få veta om detta är möjligt innan du samtycker till att delta. 

 

MYT: ”Jag kan få placebo utan att veta om det och inte få den medicin jag behöver.”

 FAKTA: Om det finns en risk för att du kan få placebo kommer du att få veta det innan du deltar. En placebo ser ut som en behandling men innehåller inte något läkemedel. Placebo används för att se till att eventuella förändringar i deltagarnas hälsa verkligen beror på behandlingen i studien.  

Om du behöver medicinsk behandling kommer placebo aldrig att vara din enda behandling – den kommer att vara ett komplement till standardbehandlingen. Och om du inte vill riskera att få placebo behöver du inte delta i studien. 

 

MYT: ”Det kostar mycket att delta i en studie och min försäkring täcker inte det.”

 FAKTA: Det kostar vanligtvis ingenting att delta i ett kliniskt forskningsprojekt. Ofta ersätts dina utgifter för parkering och transport av de som håller i studien.

 

Innan du tackar ja till att delta är det en bra idé att prata med personalen på den forskningsavdelning som driver projektet om eventuella utgifter som du kan behöva stå för själv. 

 

Nu vet du lite mer om hur ett forskningsprojekt går till och vilka säkerhetsåtgärder som finns.  

Om du någon gång funderar på att delta i ett forskningsprojekt kan du vara säker på att du har den information du behöver för att kunna fatta rätt beslut

Och kom ihåg – det är alltid okej att ställa frågor och ta dig tid att bestämma vad som är bäst för dig!  

Anmäl dig till Forskningspanelen så att vi kan hålla dig uppdaterad om framtida studier som kan vara av intresse för dig: Registreringsformulär

Ny klinisk studie om kronisk njursjukdom

Vi på Forskningspanelen söker aktivt efter personer med kronisk njursjukdom till vår pågående studie. Vår studie syftar till att förhindra försämring av njurfunktionen och förbättra patientresultaten. Om du är intresserad kan du anmäla dig här: Studie om kronisk njursjukdom och högt blodtryck

Du kan alltid skriva till oss på info@forskningspalen.se om du har några frågor!